Vrijdag: Hallo Marrakesh! - Reisverslag uit Marrakesh, Marokko van Hadewych Vries - WaarBenJij.nu Vrijdag: Hallo Marrakesh! - Reisverslag uit Marrakesh, Marokko van Hadewych Vries - WaarBenJij.nu

Vrijdag: Hallo Marrakesh!

Door: Hadewych

Blijf op de hoogte en volg Hadewych

04 Maart 2011 | Marokko, Marrakesh

Om half tien kregen we een introductiepraatje van Abdelkader en en zijn collega's van de Marokkaanse vertegenwoordiging van Corendon. Ze heetten ons welkom en we konden nog wat extra excursies boeken. Wij kozen voor een romantisch koetstochtje van Marrakesh by night en een een heel speciaal iets: een safari naar de woestijn! We gingen buiten even geld pinnen (lekker weer!) om de excursies enzo te betalen, en toen even gauw douchen en net iets te lang op bed liggen. Want o, wat was het een korte nacht geweest...
Om elf uur moesten we weer klaarstaan want we gingen met het busje naar de stad. We gingen naar één of andere tombe waar koningen, prinsjes en koninginnen lagen, maar ook hun vrienden. Interessant was dat de Christelijke, Franse vrienden van de koning haaks begraven waren op de rest. De Islamieten lagen richting Mekka, de Christenen de andere kant op.
Na het bezoek aan het leegstaande Bahia-paleis waar ooit een koning met vier vrouwen en 24 concubines had gewoond, kregen we taaie lams- en kipspiezen met frietjes en rijst. Een Marokkaanse salade vooraf en 'seizoensfruit' als toetje maakte het af. De drankjes moesten we zelf betalen.
Dat seizoensfruit kregen we nog vaker deze reis. We vroegen later aan iemand er wat van en het is in Marokko het hele jaar door sinaasappel- en mandarijnenseizoen. "Zeker bij Corendon" voegde hij eraan toe. Nouja, ze waren in ieder geval een stuk lekkerder dan die in Nederland!
's Middags gingen we naar het Djemaa el-Fna, een groot plein midden in Marrakesh. Ze hadden daar (en in de Souks eromheen) allemaal spulletjes: tassen, jurken, souvenirtjes en een heleboel andere rotzooi. We werden elk winkeltje ingelokt voor good prices en waren er al gauw achter dat je ze gewoon straal moest negeren om het gezellig te houden.
Op het plein zelf was het negeren moeilijker. De hennavrouwen hingen aan mijn armen en begonnen soms zelfs al te schilderen en slangen en aapjes hingen al bijna om je nek voordat je kon zeggen dat je geen zin had om te betalen voor een foto. Die Jasper overigens wel maakte, wat erin resulteerde dat we boze Marokkanen achter ons aankregen die in steenkolenengels riepen wat voor plannen ze hadden met zijn moeder. De truc? Bij alles gewoon doorlopen. Ze gingen vanzelf tever weg van hun spullen en moesten dan gauw weer terug.
Wel heb ik nog, op aanraden van de gids, mijn toekomst laten voorspellen voor twintig dirham (ongeveer twee euro). Veel liefde, knipoogde ze naar Jasper, al zou ik ook wel stress om hem hebben. Daarnaast zouden we veel geld hebben, een auto van iemand krijgen (kom maar op) en ook met kinderen zat het wel snor. O, en ik zou nog eens terug komen naar Marrakech.
Op aanraden van de gids (of ja, aanraden... hij raadde het hotel met klem aan, maar na veel doorvragen zou hij zelf voor max vijf euro aan de overkant van de straat eten) aten we 's avonds ergens anders dan de groep. En dat was slim: zij werden na slappe soep, overgare vis en een plakje cake binnen twintig minuten gauw weggestuurd, terwijl wij voor negen euro samen voor- hoofd- en nagerecht konden eten. (Soep, een tajine en het toetje weet ik niet meer). Met Marokkaanse whiskey - hele zoete muntthee. We hebben daar echt wel een uur gesmuld, en halverwege kwam de gids nog even gauw een pizza naar binnen werken.
Na het eten hadden we heel even rust, want om negen uur gingen we met een koetsje met paarden Marrakech by night beleven.
De koets werd getrokken door een donkerbruin en een wit paard, en de chauffeur vertelde dat het bruine een Berbers paard was, en de witte een Arabische. Deze twee volken leven enigszins door elkaar door Marokko en op deze manier was de koets welkom voor iedereen.
De tocht ging langs de duurste hotels (wel 1000 euro per nacht), casino's (verboden volgens Allah, maar ja...) en nog een rondje door de MEdina (oude binnenstad), voor de tiende keer die dag langs de moskee (waar je niet inmag als niet-moslim), langs de buitenmuur en nog een keer over het plein, dat 's avonds echt volstaat met Marokkanen die spelletjes spelen en luisteren naar verhalen. En dansen: 1 voor 1 in een kringetje.

We waren om half elf weer terug op onze kamer, en moesten gauw inpakken, want de volgende ochtend ging het allemaal vroeg beginnen!