Fakemarkets en onderhandelen
Door: Hadewych
Blijf op de hoogte en volg Hadewych
02 Juli 2009 | China, Shanghai
Hier in Shanghai hebben ze dan ook meerdere fakemarkets. Op zo'n fakemarket heb je gewoon een hoop winkels die zo'n beetje allemaal hetzelfde verkopen: polo's en t-shirts van bekende merken, parels en tassen. En ook wat chinese souvenirs enzo.
Nou, gisteren nam ik Sara (de nieuwste vrijwilliger) mee naar één van de grootste fakemarkets in Shanghai: die in Pudong bij het metrostation van het Science en Technology museum.
Nou ben ik blank en zie ik er uit als een toerist, rijk dus. Van alle kanten wordt er dan ook geroepen wat ik allemaal wel niet moet kopen.. 'lady, lady, bag!' 'you want to buy a tshirt?' enzovoort.
Deze keer was ik op zoek naar een tas, en niet zomaar één, nee een chinse! Dus eigenlijk niet wat ze daar verkopen want dat zijn neppe Louis Vuittons enzo. Maar ze hebben daar ook wat winkeltjes met 'souvenirs' en ik hoopte toch mijn slag te kunnen slaan. Na met Sara te hebben geonderhandeld over een parelketting voor haar (en je weet gewoon niet of het nou echte of neppe zijn, parels in China zijn erg goedkoop, maar of het zó goedkoop kan?) gingen we dus op zoek. En ja hoor, ik had er één gevonden!
Hierbij dus even een verslag van hoe dat kopen dan gaat (deels vertaald)
ik: mag ik die tas daar boven even zien?
zij: yes yes, you're my friend, i will get it for you.
ik: okay okay, hoeveel wil je ervoor?
zij: 280 RMB (28 euro)
ik: gaatje in je hoofd. doe even een normale prijs.
zij: wat wil je ervoor geven dan?
ik: 40!
zij: no no no no, that is a crazy price.
ik: your price is crazy! I'm not rich! i'm not a tourist! I work here!
zij: okay okay, 150 RMB (15 euro)
ik: pff, dat is nog steeds erg veel, ik was niet van plan zoveel uit te geven aan een tas
zij: maar het is echt zijde! en echt linnen! en good quality!
ik: 150 is gewoon heel veel... Dat heb ik eigenlijk niet. (was echt zo, ik moest geld lenen)
zij: ik can't go any lower, this is special price for friends.
ik: ja het is gewoon te veel, jammer dan.
zij: okay how much your price. your best price.
ik: 100. Maar dat is het echt
zij: owowowow, that's too low
ik: ja dan wordt het niks
zij: 120, last price. last price, special for you.
ik: het is zo'n dure tas!
zij: ja ook voor mij is het een dure tas, maar is good quality. best quality for you!
ik: okay, ik ga er even over nadenken. Heb je ook portemonnees enzo?
zij: yes yes, this one and this one
ik: okay, nice nice. This one and the bag together for 120.
zij: noooo i can't do that, i sell these for 55. I'm so nice for you.
ik: 120.
zij: 140 together, i give you this for 20, normally would be 55...
ik: 120! meer niet!
zij: okay okay okay
dus nou heb ik een prachtige tas :D met en mooie portemonnee. Hij is zooo mooi...
Foto's hier:
Sowieso heb ik weer een hoop nieuwe foto's erop gezet, onder andere van twee van mijn lesjes en de route naar school. En blijf vooral reageren enzo!
02 Juli 2009 - 06:16
Judith:
Hahaha, goed beschreven!
Harde zakenvrouw ben je Hawy! Mooie tas + portemonnee :-) -
02 Juli 2009 - 07:20
Rob:
Jaaa dat is een leuke tas! Is dat met zijde geborduurd? Wij hebben thuis een "schilderij" hangen van een stilleven met deze techniek. Chique hoor! -
02 Juli 2009 - 07:22
Mirjam:
Nou, jij kan goed afdingen! Best een handige eigenschap, lijkt me! Kan ik mijn bestelling doorgeven? -
02 Juli 2009 - 09:18
Pim:
Prachtig dat afdingen :D Jij bent echt goed! En de foto's zijn ook erg leuk..ik heb bij een paar een reactie neergezet, maar het zijn er zoveel dat ik dat maar niet bij allemaal doe ;)
Spreek je snel! -
02 Juli 2009 - 14:07
Hawy:
Wat wou je bestellen dan Mirjam? In augustus ben ik hier nog even en dan kan ik wel wat scoren als je wil :) -
02 Juli 2009 - 17:33
Maarten:
Oe, dat is inderdaad wel een erg mooie tas!
Zelf houd ik helemaal niet van afdingen, maar in zulke omgevingen moet dat nou eenmaal. En het zou me niets verbazen als het nog voor de helft van de bedongen prijs had gekund :D -
09 Juli 2009 - 03:25
Nico:
Dat doe je goed! Ik zal het zaterdag ook eens proberen bij de C&A :)