What's your name? - Reisverslag uit Shanghai, China van Hadewych Vries - WaarBenJij.nu What's your name? - Reisverslag uit Shanghai, China van Hadewych Vries - WaarBenJij.nu

What's your name?

Door: Hadewych

Blijf op de hoogte en volg Hadewych

05 Juni 2009 | China, Shanghai

Gisteren en vandaag ben ik wezen kijken op de kindergarten waar ik vanaf maandag officieel ga werken. En het was erg leuk! Het is een private school voor kinderen van drie tot zes, dus het ziet er allemaal keurig uit en de kinderen hebben erg mooie kleren aan.
Omdat de ouders hier maar één kind mogen hebben (op het platteland wel meer) worden ze erg verwend, maar hebben ze ook geen broertjes en zusjes om mee te spelen. Ze spelen dus erg vaak alleen op het schoolplein van tevoren. Ruth (Iers meisje) en ik probeerden ze tikkertje te leren wat resulteerde in dat ze allemaal als een gek wegrenden en weer terugkwamen:

Maar het was wel heel leuk. Toen was het tijd voor de morning exercise: marcheren op muziek, een serie tai chi oefeningen en dan een engels liedje.
Helen, de leraar daar die het op de kindergarden een beetje allemaal regelt voor ons, zette me meteen voor de kinderen om het voor te doen. Gelukkig stond zij achteraan om het voor te doen zodat ik het na kon doen. En de kids weten de bewegingen inmiddels natuurlijk ook wel uit hun hoofd!

En toen was het tijd voor de les. Eerst kregen ze rekenen, toen gingen Ruth en ik een liedje met ze doen, en toen ging Ruth vertellen over Ierland.

En daarna kwam de art-class, het hoogtepunt van de dag. De tekenjuf kwam om een tijger te tekenen op het whiteboard.
Toen was het aan de kinderen om die tijger zo precies mogelijk na te tekenen, zo niet dan werd daar met harde hand wel even mee geholpen.

En dan inkleuren enzo. Wel de goede kleuren, die worden vantevoren even duidelijk gemaakt.

En dan worden ze opgehangen. Nou, en toen was de ochtend alweer voorbij dus was het tijd voor de lunch en voor de kinderen daarna slapen, kong fu en zulke dingen. Wij gingen weer naar de flat, waar ik calligrafielessen kreeg en Ruth Chinees.

Nog een paar leuke weetjes:

-de kinderen vragen de hele tijd 'what's your name'
-ze hebben allemaal een chinese naam en een engelse. Ook de volwassenen, en meestal zijn die namen erg engels, dus weet je niet of het dan over een chinees gaat of over een westers persoon. Bijv. Tom of Amy.
-er zijn bijna geen vuilnisbakken in Shanghai. In plaats daarvan zijn er mannen die alles opvegen en opruimen.
-Chinezen gaan niet uit naar cafés, kroegen en disco's, maar naar karaoke-bars. Woensdagavond was ik in zo één (Haoledi) en dan huur je met een groepje of als stelletje een kamer waar je zelf in gaat karaokenen! Heel erg leuk!
-foto's zijn te vinden op http://picasaweb.google.com/hadewychdevries
-hieronder kun je reageren!

• 05 Juni 2009 - 08:33

Paulien:

Wat leuk om te lezen allemaal zeg :D
    En ook dat het allemaal gewoon lekker gaat en je echt al aan de slag bent gegaan!
    Geniet ervan he :D!
    Liefs!!

• 05 Juni 2009 - 09:01

Pim:

Wat superleuk om te lezen en wat een superleuke foto's van de kinderen!

O+

Ga je als je terugbent een #twinky karaoke-bar beginnen? ;)

• 05 Juni 2009 - 09:31

Simone:

Wauw wat een schattige kindertjes O+

Mag jij nou straks ook lessen geven? Vraag me wel af hoe dat gaat qua eigen initiatieven dan enzo, of je dat wel een beetje mag promoten..

• 05 Juni 2009 - 09:34

Jerre:

Zeker wel briljant! Ze tikkertje leren en vervolgens bij spoorloos of vermist zitten dat je 150 kinderen een spelletje probeerden te leren, maar dat ze het niet snapten... ;)

• 05 Juni 2009 - 12:08

Mirjam:

Hoi Hadewych,

Het lijkt me heel interessant om zo'n periode in China door te brengen, je leert veel over de gewoontes en gebruiken, zoals geen vuilnisbakken, maar wel vuilnismannen. Is het eten lekker? Groet, Mirjam

• 05 Juni 2009 - 13:16

Hadewych:

klopt Papa, daar zit ik!

• 06 Juni 2009 - 09:18

Maaike:

Hee Hadewych!

Leuk om alles hier te kunnen volgen! Ik herken nog wel een paar dingen van Shanghai toen ik er een paar jaar geleden was, ook van het eten ;) Hebben jullie ook nog een beetje frisse lucht of is het vooral smog?:P

Groetjes

• 07 Juni 2009 - 04:30

Corina:

Hoi hoi, wat fijn dat je het zo naar je zin hebt. Ik vind het errug leuk op deze manier ook eens een kijkje in China te nemen :))

• 07 Juni 2009 - 21:28

Reinier:

Leuke verhalen allemaal! Ben benieuwd hoe je eerste echte werkdag morgen is :D

(nou ja, morgen, jij moet ws over enkele uren opstaan aangezien het hier 'pas' half 12 is :D )